Cirkulær økonomi er det helt centrale begreb i det fjerde af vores strategiprogrammer: Ansvarligt forbrug og produktion. Under denne paraply har vi gang i foreløbig 3 projekter, som skal være med til at vise vejen for bæredygtig økonomi og omstilling.

De tre projekter er:

Autismeboligerne
Projektet handler om opførelsen af et helt nyt byggeri på 41 boliger, som lever op til nye krav for cirkulært byggeri, som endnu ikke findes. Projektets formål er at formulere kravene til fremtidens cirkulære byggeri.

I Energibyen arbejder vi med cirkulær økonomi i en række projekter. Et af dem er autismeboligprojektet. Her er er målet at udbudsmaterialet bliver det første bæredygtige af sin slags i Danmark.

Det betyder, at vi stiller krav til bæredygtighed på alle de områder vi kan komme til inden for det praktisk mulige og byggeriets økonomiske ramme. Det gælder ift. byggespild, bygningernes levetid, vedligehold og renovation på både kort og langt sigt. Vi håber, at udbuddet kan blive model for, hvordan vi laver udbud indenfor byggeriet i fremtiden, og at det kan inspirere andre kommuner såvel som andre til at tænke bæredygtighed med ind så tidligt som muligt, når der skal bygges nye institutioner, hovedsæder og fabrikker eller boliger.

Projektstatus

Den 15. august 2019 offentliggøres udbudsmaterialet vedr. totalentreprise på opførelse af 39 boliger til autister samt et fælleshus. Prisen for det samlede projekt er sat til max. 70. mio. kroner.

I udbudsmaterialet er der sat stort fokus på et bæredygtigt byggeri, det betyder at det er inspireret af DGNB, C2C og Cirkulær økonomi. Der er således et særligt fokus på lang levetid, reduktion af byggespild og spild i byggeriets levetid. Det er også været et ønske at dele af byggeriet opføres i massivt træ for at gøre det så bæredygtigt som muligt. Dagslys og indeklima er højt prioriteret ligesom udearealer skal være med til at gøre det til et godt sted for beboere og ansatte.

Projektet er støtte af Circularity City, som er en regional satsning inden for bæredygtigt byggeri.

 

Stop byggespild
I forbindelse med nyt byggeri er der et materialespild på ca. 10-15%. Projektet ser på hvordan det kan lade sig gøre at reducerer byggespild ved nybyggeri. Det undersøges tillige hvilke forretningskæder og afsætningsmuligheder, der kan anvendes for at returnerer eller afsætte restmaterialer fra nedbrydninger af gamle bygninger samt materialespildet fra nye byggerier. Projektet er et samarbejde imellem kommunerne Horsens, Silkeborg og Skive og det støttes af Circularity City.

Råstofhotel
Skive Kommune ønsker at der er mere fokus på håndteringen af materialer fra anlægsarbejde i kommunen, så der i fremtiden bliver fokus på bedre genanvendelse af materialer samt mindre transport af materialer ved vejarbejde og andre anlægsarbejder.
Det er afgørende at råstof hotellet drives af en privat virksomhed / konsortier der samarbejder med lokale, regionale og nationale interessenter. Hotellet skal drives top professionelt med en ledelse der formår at samarbejde på tværs af interessenter, men også have øje for, at hotellet i fremtiden får en fremtrædende plads som et demonstratorium for fremtidens råstof og ressource håndtering i Danmark. 

Publiceret 28-01-2020