Konferencen havde et fuldt spækket program over to dage med 15 forskellige spor inden for alverdens af fremtidens mobilitetstemaer. Hertil var der mere end 200 stande til de i alt ca. 6000 deltagere. Med andre ord – et slaraffenland for en mobilitetsplanlægger.

Energibyen Skive deltog i regi af det Interreg Nordsø-finansierede projekt, Stronger Combined, for at identificere partnere og løsninger, der kan hjælpe med at skabe et mere effektivt offentligt transportsystem i Skive Kommune. Mange af temaerne og oplæggene på konferencen tog specifikt afsæt i storbyens problematikker. Men med mere end 800 oplæg var der også ligesindede tilstede, som netop arbejdede med bedre mobilitet til landdistrikter.

 

Fremtidens transportsystem

Fremtidens offentlige transportsystem kommer til at blive et sammensurium af mange forskellige tilbud – på den gode måde. De kollektive busser har i dag svært ved at etablere et tilstrækkeligt højt serviceniveau til de borgere, som har bosat sig uden for de større byer. Derfor skal vi tænke forskellige mobilitetsservices sammen.

Bor man på landet skal man derfor kunne tilbydes en række muligheder for at transportere sig fra A til B. Nogle gange er det en bus, nogle gange en taxa, der kommer forbi, andre gange er det din nabo, du kører sammen med, og ved kortere distancer står der en elektrisk delecykel til rådighed.

Alle disse tilbud kan reelt komme fra hver sin virksomhed, og for at det ikke bliver besværligt at finde rundt i telefonnumre og apps til de forskellige løsninger, skal de samles under en paraply. Det betyder altså, at der kun er én app og ét telefon nummer, man skal bruge for at få oplyst sin rute og betale en billet.

Nemt og bekvemt for den enkelte

Det bliver dermed ikke mere besværligt, tværtimod bliver det mere simpelt, fordi alt er samlet ét sted. Dette koncept er også kendt som Mobility as a Service, eller MaaS.

Energibyen Skive var på udkig efter både mobilitetsservices, der kan inkluderes i dette koncept, men også en MaaS-udbyder – altså en virksomhed, der kan samle alle mulighederne under én paraply og tilbyde det til borgerne i Skive Kommune.

På denne måde er det intentionen at skabe et mere effektivt transportsystem, hvor vi udnytter den store uudnyttede kapacitet til at tilbyde borgerne flere løsninger. I samme forbindelse kræver det, at der etableres nogle gode stoppesteder, hvor det er muligt at skifte transportmiddel eller -service. Disse steder kalder vi i Skive Kommune for superstoppesteder. Superstoppestederne skal være en lokation, hvor flere af disse løsninger overlapper hinanden og spiller sammen til et større system, så borgerne kan komme effektivt rundt i kommunen.

 sigt vil man derfor kunne leve uden for Skive by og stadig komme effektivt rundt uden at være nødt til at have 2-3 biler stående i garagen. Det er både bæredygtigt for miljøet og økonomien og dermed også til gavn for samfundet generelt i Skive Kommune. Vi skal alle hjælpes ad med at få Rent Liv på Skive egnen.

 

Publiceret 02-04-2020