Arkivfoto: I foråret 2018 begyndte norske Quantafuel at grave ud til deres europæiske fabrik, der er placeret i GreenLab Skive.

 

To dage midt i november fik Skive Kommune og GreenLab Skive fornemt besøg af en norsk delegation, bestående af lokale politikere, blandt andet borgmesteren fra Nes Kommune, og andre interessenter fra bl.a. Esval Miljøpark og involverede i projektet CISKA.

- Perspektivet i CISKA er nu, at vi skal udarbejde en forretningsplan, som vi kan begynde at arbejde med og få præsenteret og godkendt inden for vores område sammen med vores ejere. Så skal vi ud og hente investorer for at realisere den plan, som vi vil bygge videre på, fortæller Esben Govasmark, som er projektleder for CISKA i VEAS.
VEAS er et interkommunalt selskab, der ejes af tre kommuner i Norge, og som bl.a. arbejder for en renere Oslofjord.

 

En dialog er sat i gang

Besøget fik sat gang i en dialog mellem Skive Kommune og borgmesteren samt de lokale politikere fra Nes Kommune. De kigger især til GreenLab Skive for at lade sig inspirere af realiseringen af den danske industripark, helt fra første idéstrøg i Energibyen Skive for år tilbage, over præsentationen af Masterplanen for politikerne, politikernes opbakning, og til hvor GreenLab Skive står i dag med en lille håndfuld etablerede virksomheder og med flere på vej.
Grete Sjøli er borgmester/ordfører i Nes Kommune, og hun pointerer, at det er vigtigt for dem at komme ud og se, hvordan andre miljøparker drives, og gennem samarbejdet med Skive Kommune og GreenLab Skive får de inspiration til, hvordan de skal arbejde sammen i Nes Kommune.
- Vi har også et biogasanlæg, som GreenLab Skive har, men det handler om, hvorvidt vi kan bruge det på en bedre måde. Der ser jeg muligheder for, at vi kan gøre det endnu bedre, end vi gør i dag, siger Grete Sjøli.

 

Et norsk GreenLab

En del af projektet CISKA er netop at dele viden mellem GreenLab Skive og Esval Miljøpark. Besøget i Skive blev set som inspiration for Nes og Oslo kommuner til at starte udviklingen af Esval Miljøpark i Nes Kommune i retningen mod at blive en cirkulær industripark, ligesom GreenLab Skive er det i dag.

"Det er meget lærerigt og vigtigt for os at være her og se på, hvordan GreenLab Skive har organiseret strukturen fremadrettet, samt at få nogle visuelle billeder af, hvad man kan gøre fremover i en cirkulær miljøpark i Norge som Esval Miljøpark."

Jon Sverre Bråthen, Rådmand, Nes Kommune.

For Jon Sverre Bråthen, der er rådmand i Nes Kommune, har besøget været meget lærerigt og nyttigt i forhold til at se på, hvordan biogasanlægget i GreenLab Skive er blevet etableret, og hvordan man allerede har fået det integreret i resten af den cirkulære industripark.

- Det er meget lærerigt og vigtigt for os at være her og se på, hvordan GreenLab Skive har organiseret strukturen fremadrettet, samt at få nogle visuelle billeder af, hvad man kan gøre fremover i en cirkulær miljøpark i Norge som Esval Miljøpark, siger Jon Sverre Bråthen.

Han tilføjer, at der i dag er et væsentligt større fokus på klimaproblematikken, men at et samspil mellem det offentlige og private arbejdsmarked er nødvendigt, hvis vi skal gøre et godt stykke arbejde med klimaproblemet, både i den kommunale verden og i national sammenhæng.

 

Publiceret 21-01-2020