Ved roadshowet blev Energi- Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) præsenteret for et helt nyt Iveco Stralis gasdrevet sættevogntog, som er blevet købt af transport- og logistikfirmaet Frode Laursen. Sættevogntoget havde lagt turen forbi roadshowet i Herning på sin jomfrurejse. Med på billedet er Jan Skov Pedersen, driftschef hos Frode Laursen (th.), Fritz Wirenfelt, Iveco-sælger, Thybo Biler i Holstebro (tv.) og Bente Nielsen, Næstformand i region Midtjylland. Foto: Skive Kommune.

Roadshowet Biogas til Transports første event blev åbnet af Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som forsikrede, at regeringen har fokus på, at grøn omstilling ikke må blive for dyr

Danmarks Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) åbnede forleden det første af i alt fem roadshows med titlerne Biogas til Transport.

Ministeren takkede for muligheden for at sætte gang i dagens roadshow og fortsatte med at fortælle, at det er lykkes at sænke Danmarks CO2-udledning betydeligt de seneste år. Men det er ikke sket i transportsektoren, der har den tværtimod været stigende. Transportsektoren står alene for 1/3 af Danmarks samlede udledning, og det er blandt andet forårsagt af vækst i samfundet.

"Der er brug for at få sænket udledningen i transportsektoren, uden at det går ud over samfundets velstand. Inden længe skal EU-Kommissionen komme med et forslag til, hvor meget medlemslandene skal skære i udledningen frem mod 2030. Jeg forventer, at kravene til Danmark bliver i den høje ende", sagde Lars Chr. Lilleholt og tilføjede, at biogas er et glimrende alternativ til fossilt brændstof.

Støtte til stigende biogasomkostninger

Fra 1. juli i år er muligt at få støtte til biogas, der anvendes direkte til transport. Omkostningerne til biogas ser dog ud til at stige betydeligt, og det vidner om, at der er godt gang i biogasombygningen.

"Men det er skidt, at omkostningerne i 2020 overstiger 1 milliard kroner om året. Regeringen har stor fokus på, at den grønne omstilling ikke må blive for dyr, på sigt må vi have omkostningerne ned", sagde Lars Chr. Lilleholt.

Roadshowet Biogas til Transport blev holdt i hjørnet af en kæmpe transport-lagerhal i HI-Park ved Herning, hvor 65 mennesker fra kommuner og virksomheder var mødt op for at høre om og diskutere potentialet i at øge anvendelsen af biogas til transport.

"Ideen med roadshowet er, at vi kan komme ud og fortælle virksomheder og kommuner, hvad der er af muligheder for biogas til transport. De kan se køretøjer og løsninger med tankstationer og tale med virksomheder og aktører, der kan være med til at levere de løsninger", forklarede Poul Erik Pedersen fra Gas2Move, som er en af arrangørerne.

Udfordringer og muligheder

Der var gang i dialogerne rundt omkring på standene. Hos Aarhus Universitet blev der sat fokus på muligheder og udfordringer ved at skifte til miljøvenlig biogas fra et fossilt brændstof.

Ved NTU kunne de besøgende eksempelvis få et overblik over mulighederne for at få finansiel støtte til at skifte køretøjer over på biogas.

"Det handler om den politiske agenda. Der skal være incitamenter for at skifte til biogas, for det er lidt dyrere end med fossilt brændstof. Eksempelvis i Norge er det toldfrit at køre på motorvejene i et gaskøretøj", sagde Kristoffer Wolsing, projektkonsulent, NTU.

Han pointerede, at man i Danmark kan få 40 % af meromkostningerne i støtte, men der er ikke andre værktøjer, der kan gøre det profitabelt at skifte til biogas.

Næste stop: Høje Taastrup

På roadshowet var der oplæg fra blandt andre Martin Therkildsen fra HMN Naturgas, som fortalte om udsigterne for biogas til transport i Region Midtjylland, Teresa Rocatis fortalte om Skive Kommunes erfaringer med biogasdrevne køretøjer i den kommunale bilflåde, og Knud Tybirk fortalte om Samsøs arbejde med at bygge et biogasanlæg, som skal producere gas til øens gasfærge.

Bag rækken af roadshows står Gas2move, NTU og Aarhus Universitet, alle partnere i Biogas2020. Der er planlagt i alt fem roadshows. Det næste holdes i Høje Taastrup i sensommeren, og Gas2Move regner med at Frederikshavn Taulov og Aalborg kan danne rammerne for roadshows i 2017.

Publiceret 10-05-2017